Divortul prin acord se poate realiza la starea civila sau la notar daca:
– cei doi soti sunt de acord cu divortul;
– cei doi soti se inteleg cu privire la numele purtat de sotie/sot dupa divort;
– nu exista copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati.
Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasaca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Divortul prin acordul sotilor nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie.
In cazul existentei acordului sotilor, instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. NU este necesara dovedirea unor motive de divort si nu trebuie audiati martori!
Acesta modalitate de divort este cea mai simpla, divortul pronuntandu-se chiar de la primul termen de judecata.
Elemente importante la divortul prin acord
In procesul de divort, sotii nu sunt obligati sa fie asistati de avocati. Prezenta celor doi soti, este obligatorie, atat la depunerea dosarului la Judecatorie, cat si la termenul de judecata.
Riscul neindeplinirii corecte a procedurii, a intocmirii incorecte a cererii este acela ca divortul sa nu se efectueze prin procedura simplificata a divortului prin acordul partilor sau chiar ca procesul sa fie suspendat.
Chiar daca multe instante, in lipsa asistentei avocatilor, intelegand vointa si dorinta celor doi soti, pronunta divortul prin acord, sunt si deseori, situatii in care procesele de acest tip se complica datorita lipsei de informare a sotilor.
Astfel, reusita unui proces de divort prin acord este conditionata atat de implicarea si acordul celor doi soti, dar si de modul in care cei doi sunt informati si pregatiti pentru efectuarea demersurilor.
Important: Cererea de divort trebuie semnata de ambii soti;
Hotararea de divort care se pronunta pe baza acordului sotilor este definitiva si irevocabila (sentinta pronuntata nu mai poate fi atacata).
Si cei aflati in strainatate pot desfasura un divort prin acord, fara ca prezenta lor sa mai fie necesara in Romania, doar imputernicind cate un avocat care sa ii reprezinte, in anumite conditii exprese, .